söndag 24 november 2019

Ridövning - 4-kantig volt

Det blev ingen tur i skogen med hästarna igår, för när jag kom till stallet fick jag höra att det var så himla lerigt där. Vi tog istället en 50 minuters skrittur på hårt underlag, asfalt och grusväg, men handhästplanen bestod och Spóla fick följa med på släp. Mysigt hade vi i vilket fall när vi skrittade fram under den molntäckta himlen i tystnad.

Idag rider mamma och pappa hästarna, så jag tänkte passa på att dela med mig av en av mina favoritövningar:

Den fyrkantiga volten.
Till att börja med kan man ställa ut fyra koner på A- eller C-volten. Konerna ska alltså bilda en fyrkant, som en "fyrkantig volt". Där rider du sedan från en kon till nästa på ett rakt spår, vid konen flyttar du antingen bakdelen eller framdelen 90 grader så du kommer i rätt position att fortsätta rakt till nästa kon, där du repeterar samma sak. Övningen kan börjas i skritt med att man gör halt vid konen och sedan flyttar fram- eller bakdelen (du behöver bestämma innan vad du ska flytta eftersom du behöver stanna lite längre fram om du ska kunna flytta framdelen). Var noga med rakriktningen mellan konerna och att hästen flyttar lugnt och sansat och verkligen trampar igenom varje rörelse, inte bara snurrar på en hov och stressar igenom övningen. När det funkar bra med halter vid konerna kan du gå över till halvhalter istället, men fortsätt vara noga med att hästen flyttar lugnt. Du kan sedan öka hastigheten och göra övningen i trav och galopp (och självklart tölt om du har en isis).

Jag tycker att det här är en superbra övning, och jag har haft med mig den enda sen vi började jobba med den på ridskolan för ca 15 år sedan. Jag kör den ofta med både Spóla och Saedís, framförallt i skritt. För Spólas del är den toppen för att få koll på bogarna, så där flyttar jag ofta framdelen. Hon kan lätt fastna lite i bogarna, överböja sig och slarva i övningar, så det här är en bra övning att verkligen få koll på bogarna och få hennes mer loss och rörlig. Saedís är däremot är mer stel och rak, så den här övningen gör hon så himla bra, det är supertydligt när man får igenom fram- och bakdelsvändningarna. Med henne brukar jag växla mellan att flytta framdel och bakdel, och det brukar göra att hon blir lite mer lösgjord och rörlig.

Vill man bygga på övningen kan man göra fyrkanten mindre och/eller rida övningen som en fyrkanting 8-volt där man helt enkelt rider en fyrkant och sen, precis som en 8:a byter varv och tar en fyrkant åt andra hållet. Som en 8a på en gammal digital klocka. Ni förstår säkert hur jag menar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar