tisdag 26 november 2019

Första hoppningen på 4 månader

Precis hemkommen från hoppträning hos min tränare. Jag har inte hoppat sen jag gjorde illa foten för 4 månader sedan, och innan dess var senaste gången jag hoppade år 2012. Jag tog några hopplektioner i somras, för att jag saknade det så mycket, och det var så jag hittade tillbaka till den tränaren jag nu rider för. Men, idag var första gången jag hoppade med Joye. Det var så himla roligt! Vi klickar verkligen bra och även om vi hade lite galoppstrul i uppvärmningen, så kändes allting i själva hoppningen bara så himla självklart. Väldigt mysig liten häst. 

För att återkomma till foten så har jag varit lite orolig att den inte skulle klara hoppningen, utan att det skulle göra ont. Men ridningen sista månaden har funkat utan fotsmärtor, så jag var redo att prova. Det gick superbra, kände inte av foten alls. För er som inte vet så stukade jag foten första dagen på semester i början på augusti, och det var inte bara någon vanlig liten stukning, utan typ the mother of all stuknings. Det tog flera månader innan jag kunde gå som vanligt utan smärta, och jag har fortfarande inte alls samma styrka eller rörlighet i min vänstra fot. Vissa saker gör fortfarande ont, att gå på ojämt underlag tillexempel, eller att råka röra foten för snabbt när man vill fixa till täcker i sängen på kvällen när man lagt sig. Men, ridningen funkar numera bra, så det är jag väldigt glad för. Jag fick rida barbacka drygt två månader för att jag inte kunde ha foten i stigbygeln.

Vad gjorde vi då på dagens träning? Vi red först bommar på medellinjen i trav och öppna längst med väggen i höger och vänster varv varannan gång. Sen la vi till bommar ur kort sväng efter bommarna på medellinjen. Så vi travade upp på meddellinjen, fattade galopp, red genom hörnet, och vände direkt upp på diagonalen (så vi korsade vår egen väg) och hade tre galoppbommar på diagonalen mellan A och E/ A och B. Efter detta byggde vi upp studs på medellinjen och ett räcke på varje sida, istället för de tre galoppbommarna, men fortsatte på samma sätt med övningen i övrigt. Sen hoppade vi en liten bana:
Trav in på studs på meddellingen, landa i höger galopp, högersväng till räcke på korta diagonalen, landa i vänster galopp, sakta av till trav, in på studsen på meddellinjen igen, landa i vänster galopp, vänstersväng till räcke på den andra korta diagonalen, landa i höger galopp, hålla galoppen genom hela kortsidan och rida på räcket på andra korta diagonalen från andra hållet (alltså från långsida till kortsida), landa i vänster galopp och ta snäv sväng ut i vänster varv för att galoppera runt hela banan och ta det andra räcket åt andra hållet också.

Jag vet inte om min beskrivning är helt tydlig, så jag lägger med en liten bild här (vet dock inte om den blev så himla tydlig heller, men jag hoppas att ni förstår hur jag menar).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar