torsdag 28 november 2019

Dressyrträning i regnet

Hej på er! Hoppas ni har det bra i vintermörkret. Jag är precis hemkommen från stallet efter att ha haft dressyrträning med Spóla ute på ridbanan i konstant regn. Men får jag välja mellan stor ridbana och regn eller pytteridhus och dåligt underlag så väljer jag banan alla dagar i veckan. Vi tränade på att korta skritten och få vikten på bakbenen, övergångar mellan skritt och trav utan rollning/hoppsasteg/töltinslag, galoppfattningar och avsaktningar. Spóla var riktigt på hugget och vi fick till de bästa fattningarna och galopperna sen vi började träna nu i höstas, så det var superkul! Spólan visade också upp sin lägga all vikt på bogarna och i handen och bli stark som satan - sida, vilket var bra för då kunde jag få bra tips för hur jag ska hantera det. Summan av kardemumman på den punkten var att få upp huvudet på henne och ställa åt något håll. För när hon blir lång, tar ner huvudet och lägger sig på bogarna blir hon himla stark och i det vill vi inte hamna. Det händer inte så ofta att hon kör på som hon gjorde idag, men så lerigt som det varit på sista tiden så förstår jag ändå att hon blev på hugget när hon fick springa. När jag fick in snitsen på att få upp hennes huvud så blev hon mycket lättare, saktade av snabbare (utan pass/ slängtrav/salig blandning av alla gångarter hon har) och vi slapp hamna i en fight. Väldigt skönt. Hon var superfin i början och i slutet av passet, duktiga lilla racerräkan!

Saedis har känts väldigt loj de senaste ridpassen och när jag red henne sist bytte hon galopp flera gånger med bakbenen på en långsida i första galoppen, och så brukar hon inte hålla på. Så, då kände jag att det nog inte bara hade med pälsfällningen att göra utan att hon kanske blivit stel av att gå och spänna sig i leran eller något sånt. Så, idag blev det ingen träning för henne, utan istället en behandling med djupvågsmaskinen som Malin hade med sig. Det visade sig att hon var rejält stel i ländryggen och att det satt lite spänningar där. Så vi ska köra en behandling till om två veckor. Eftersom Saedís fått behandlig och det ska bli riktigt äckligt väder i natt så får hästarna sova inne och äta lite extra hö. Jag tror de uppskattar det.

Imorgon har mamma och pappa morgonfodringen i stallet, så de släpper ut hästarna då och sen kommer de nog tillbaka lite senare under dagen och skrittar ut en sväng. Blir alldeles lagom för Saedís efter behandligen.


Det här är förövrigt Spólas naturliga form i frihet (även vid longering utan inspänningar), så ni förstår att vi behöver jobba på att hon ska komma lite mer upp. Om inte annat så hon inte sparkar sig sjäv på hakan (det har hänt).Inga kommentarer:

Skicka en kommentar