söndag 17 november 2019

Dressyr med islandshäst

Jag är så lycklig, jag har hittat tillbaka till tränandet igen! Sen några månader tillbaka tränar vi nu dressyr, jag och hästarna, varannan vecka för tränre. Det är inte vilken tränare som helst heller, utan samma tränare som jag hade när jag var liten (typ 11-15), så det är himla kul och hennes filosofi passar väldigt bra ihop med min egen. Det har blivit stor skillnad på hästarnas ridbarhet och på min ridning, de senaste månaderna. Jag har slarvat och lagt mig till med lite olika olater under åren jag inte haft expertögon på mig. Så det är verkligen guld värt att få expertögon på oss igen.

Med Spóla är det mycket fokus på att hon ska komma upp i fronten och använda bakbenen för att trycka ifrån istället för att tippa fram på bogarna och dra sig framåt. Så, mycket fokus på att samla ihop men att behålla en ärlig bjudning. Hennes svåraste gångart är ju galoppen, där vill hon gärna kasta sig iväg på fart, så där jobbar vi mycket övergångar från skritt och trav till galopp. Det är lite blandad kvalitet på fattningarna, vissa blir toppen och vi får till några riktigt fina språng, medan andra blir flacka och hon rätt snabbt slår upp i pass. Lilla älskade passräkan.

Med Saedis lägger vi mycket fokus på att hon ska ta stöd på bettet. Hon är otroligt känslig den donnan och slår lätt över i tölt när man tar en förhållning. Innan vi började träna igen nu i somras hade jag väldigt svårt att få till ridningen i traven med Saedis, då hon bytte till tölt vid nästan varje tygeltag eller så fort man kortade upp tyglarna. Med Malins hjälp travar vi nu på som om vi aldrig gjort annat. Superstor skillnad och ett stort kliv framåt i vår utveckling! Stort fokus i vår träning är att hon ska trampa på framåt, ta stöd och bli mjukare i kroppen. För min egen del är det fokus på vänstergaloppen, för där tappar jag det helt i ridningen och har ingen koll på mina sittben vilket gör att jag inte sitter till korrekt och ofta blir ett halvt steg efter i fattningsögonblicket = hon fattar höger galopp.

Det är så himla roligt att vara tillbaka i träning igen. Jag har verkligen saknat det och blir så motiverad över att ha konkreta saker att träna på. Ska försöka få till lite bilder och kanske någon film från en träning snart så vi har något att jämföra med lite längre fram.


Har jag nämnt föresten att vi är tillbaka i stallet där jag stod med Uniq 2012? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar