måndag 18 november 2019

Att tänka utanför sin box

Förra veckan ställde jag en fråga i en westerngrupp på Facebook. Svaren jag fick har gjort att jag inte riktigt kunnat släppa ämnet. Min fråga var huruvida jag ska köpa ett stångbett eller ett westernhackamore till Saedis att ha när vi rider western (som vi gör ibland för skojs skull). Jag förklarade i texten att jag i dagsläget rider henne på vanligt rakt tränsbett eller i halsring när jag rider western, att hon har en liten mun (ca 9,5) och frågade om råd kring vad det blir för skillnad med ett hack eller ett stångbett på enhandsfattning. Till min fråga la jag med denna bild på Saedis som står på gårdsplanen med westernsadel och westernträns.Det första svaret jag fick var att person X red sin häst med sidepull. Svar 2 var att det såg ut som att min sadel var för långt bak, men att det inte gick att se i den vinkel som hästen stod på bilden. Svar 3 var att man måste kunna rida sin häst på långa tyglar i alla gångarter innan man skaffar ett stångbett, det är inget man bara åker och köper. Svar 4 var att ett stångbett är skarpt och man måste kunna rida med ett sådant för att "få" använda ett. Svar 5 var att för min hästs bästa var person Y tvungen att påpeka att man måste ha en padd under en westernsadel. Svar 6 var att om man inte tävlar western kan man lika gärna rida med vanligt bett eller bettlöst. Svar 7 var att om hästen inte kan neckraining så måste man köpa tyngre tyglar. Osv...

Jag tror att av typ 20 svar fick jag ett som svarade lite på min fråga, alla andra påpekade att om jag inte kan hantera in häst kan jag inte rida med ett så skarpt bett, att min utrustning var felaktig (kanske, det gick ju inte riktigt att se på bilden) eller gav svar om saker de själva gjorde eller tyckte som inte alls hörde till frågan. Efter det andra svaret förtydligade jag att jag kan rida Saedis i alla gångarter på långa tyglar och i repgrimma, samt göra en hel del skolor som skänkelvikningar, fram- och bakdelsvädningar etc. Vi har även övat på neckraining vilket funkar bra. Jag passade även på att svara personen som oroade sig över Saedis välmående att hon har en tjock westernpadd under sadeln, men att i den vinkeln bilden är tagen så syns den inte så tydligt eftersom både padden och hästen är mörk. Här kan man tänka att jag kanske inte behövde påpeka det, men för att slippa fler kommentarer i samma anda kändes det ändå bäst att förtydliga även där att hon inte far illa.
 Men, min fråga var helt enkelt vad rekommenderas av de som kan western på riktigt, hackamore eller stång, och vad är egentligen skillnaden. Jag upplever då att det är himla synd när man istället får massor av svar som man inte alls bett om. Jag har ridit i 20 år, jag förstår att det inte är att rekommendera att bara slänga på en häst ett stångbett om man inte har den blekaste aning om vad man håller på med, men samtidigt kan jag tycka att man måste ju någon gång få testa något nytt för första gången. Jag har aldrig ridit med stångbett, så det finns absolut en risk att det kan bli lite missförstånd i början om jag köper en sådan. Men vem kan vara helt säker på att kunna en ny sak första gången man provar? Och, framförallt, vem bestämmer när man är redo för något nytt?

Jag tycker det är himla tråkigt att många hästmänniskor känner att det är deras plikt att upplysa andra, som inte bett om det, om allt som de tycker är fel. Hur många gånger har man inte fått höra att ens häst är för tjock eller för smal, att man sadlat för långt fram eller bak, att man måste klippa hästen eller absolut inte får för det förstör pälssättningen. Allt detta kan man få som svar när man frågar om vad andra har för favoritövning för lösgjordhet, eller precis vad som helst. Det är synd att det är så, att man istället för att faktiskt hjälpa varandra, dela erfarenheter och svara på frågor, dömer varandra, pekar ut brister och skriker ut allt man tycker är fel. Jag kan tycka att så länge ingen häst lider, vad spelar det då för roll? En ögonblicksbild här, eller en felaktig vinkel där. Av att se en bild på Facebook vet man ingenting.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar